kaja

SPREAD YOUR WINGS - FOLLOW YOUR HEART

sreda, februar 20

Chiclayo in Señor de Sipan

Kot verjetno veste Peru vseeno niso samo Andi in Inki. Tukaj ob obali, Andov ni, Inki pa so sicer neko kratko obdobje bili, ampak v teh krajih niso tako zanimivi. Inki imajo Machu Picchu, vse ostale predinkovske kulture v Peruju pa imajo se mnogo vec, a na zalost so zapostavljne ravno zaradi ljudstva, ki si je prakticno tik pred prihodom Spancev vse ostale podredilo in ostalo zato do danes najbolj poznano.
V blizini Chiclaya so konec 80ih let nasli kompleks nekdanjih piramid in grobnic kulture Moche. Stvar danes na dalec izgleda kot nekaj ogromnih kupov peska, v bistvu pa so ti kupi nekdanje piramide iz opeke, ki so se pa zaradi casa in erozije precej spremnile. Tisto, kar je danes bolj znano in pomembno od samih piramid pa so grobnice oziroma bogastvo, najdeno v njih. Vecino tega je na ogled v muzeju Tumbas Reales de Sipan. Ze na prvi pogled precej moderen muzej, s predmeti in artefakti pa me je enostavno navdusil. Glavna zvezda vsega skupaj, Señor de Sipan je bil pokopan skupaj s tremi zenami, otrokom, vojscakom, varuhom, dvema lamama in psom, poleg tega nekdaj zivega materiala pa se ogromno ogromno predmetov iz zlata, skoljk, srebra, keramike. Predmeti, izdelani s takimi detajli, oblikovani v tako visoki kvaliteti, da jih enostavno skoraj vikas ko stojis pred njimi. Res cudovite stvari. Ker vem da Sipan niti priblizno ni tako poznan kot Machu Picchu imate tukaj en link za prvi vtis. Stran je sicer v Spanscini, ampak slikce so pa le. In v resnici vse izgleda se bolj impresionantno. V glavnem tale Señor de Sipan in tudi ostali vojscaki, duhovniki in tudi njegov prednik, pokopan v eni izmed grobnic, so bili pravi asi. Kultura Moche, ki je bila prisotna predvsem v obdobjih od 1. do 7. st. pa je bila verjetno ena najbolj impresionantnih vJuzni Ameriki, precej pred Inki, pa vendar s tako dodelano umetnostjo, da jo je nemogoce prezreti. Skratka, treba si bo prehbrat kaj vec o tej kulturi. Aja, in ravno konec poletja so v kompleksu nasli 14 grobnico, tako da vceraj, ko sem bila tam, sem lahko opazovala arheologe pri delu. Pa moram rect da se majo prav fajn. Ampak ko smo ze rvno pri arheologih laho povem se to, da njihovo delo marsikje otezkocijo 'roparji grobnic'. Veliko predmetov in grobnic najdejo se pred arheologi, poberejo kar je ostalo celega in prodajo za mastne denarce. In ti haqueroti, kot jim pravijo oziroma si sami pravijo, sploh niso tako zelo tajni. Mimogrede sem vceraj spoznala enega takega modela in bilo je prav zanimivo. On pac enostavno noce da bi se vse naslo, pa potem prodalo v Nemcijo. Ker ja, baje da se trenutni predsednik Alan Garcia na vse moci trudi sprivatizirat kulturno dediscino in Cuzco prodat tujcem. Mislim da sem o demonstracijah v Cuzcu ze pisala, tako da... katastrofa. Glede tega temu haquerotu sploh ne zamerim. Smesn svet, kjer tujci skrbijo za tvojo dediscino.
No skratka, dans zvecer pa odhajam v Chachapoyas pogledat se eno cudo predinkovske dobe, potem pa mislim da bom imela rusevin za nekaj casa dovolj. :)