kaja

SPREAD YOUR WINGS - FOLLOW YOUR HEART

torek, januar 16

apocalypto

V nedeljo se je spet zgodilo tisto, kar se mi zgodi vedno, ko grem pred obiskom telovadnice še na kak bolj družaben obisk: zaklepetam se, obsedim in ne grem nikamor več. Tako je bil v nedeljo zvečer namesto flyboxa na sporedu Mel Gibsonov 'Apocalypto'. Moram priznat, da je to eden boljših filmov, kar sem jih videla. Res vredno ogleda!
Ampak 'na žalost' sem kot antropolog in nekdo, ki je kraje, v katerih se zgodba dogaja že obiskal, našla tudi nekaj napak. O največjih napakah ne bom razlagala, ker morda potem ne boste tako zelo uživali v filmu, če boste vedeli njegov konec. Ampak na kratko: vsa zgodovinska dejstva se ne skladajo, arhitekturni slogi so pomešani in stavbe iz različnih arheoloških najdišč in časov so predstavljene v enem samem mestu. Da se vam Maji ne bodo zdeli tako zelo kruti, kot so prikazani v filmu, bi bilo pred ogledom filma dobro vedeti kaj o njihovi kulturi. Žrtvovanja pač niso bila stvar vsakodnevnih zadoščenj bogov in podobno. Film so zaradi teh in podobnih razlogov seveda skritizirali tudi ostali antropologi in arheologi, kar pa si lahko pogledate tukaj.
Vseeno pa je film odličen in kljub antropološkim in arheološkim spornostim si ga oglejte... in ni se vam treba pretirano ukvarjat s tem kaj je res in kaj ne... saj konec koncev je samo film. Še prej pa priporočam skok na tole odlično spletno stran .

Oznake: