kaja

SPREAD YOUR WINGS - FOLLOW YOUR HEART

petek, julij 27

Kampot

Kot receno, je bila moja naslednja postaja mestece Kampot na jugu Kambodze, ki prav tako lezi ob reki Mekong, ne dalec od morja. Dva dni sem prezivela na izletih po okolici, danes dopoldan pa tako resnicno dopustnisko na plazi pod palmo.

Kampot je simpaticen, majhen in tudi tu je okolica tisto, kar privablja vedno vec obiskovalcev. Barcki, guesthousi in trgovinice, ki jih vodijo priseljenci iz vseh koncev sveta, ponavadi v druzbi svojih zen iz Kambodze, dajo vedeti, da je tu marsikdo ostal dlje, kot je prvotno nameraval.

Kampot je obmocje, kjer gojijo baje najboljsi poper na svetu (poper iz Kampota uporabljajo najboljse restavracije v Parizu, Svici, Nemciji), kjer se ob morju razprostirajo soline, ki v dezevni dobi ne obratujejo zaradi prevec vode, tudi tu seveda podezelje polno rizevih polj in tradicionalnih his na kolih. Je pa to tudi neke vrste kraska pokrajina, saj se iz ravnine dvigajo gricki gozda in ponekod skal. Odpravili smo se tudi v eno takih jam, ki jo sicer Lonely Planet guide omenja kot res obiska vredno. V resnici je obiska vredna bolj zaradi razgleda na pokrajino in svetisca iz 7. stoletja v njeni notranjosti.

Kosilo smo si privoscili v mesteu Kep ob obali - raki. svezi raki, ki so jih pred nasimi ocmi potegnili iz kosare v morju, cez 15 minut pa so bili ze na nasih kroznikih. Mislim, da se nisem, in ne verjamem, da se kdaj bom, jedla tako okusne rake! Fantasticno!

Izlet bi se prvi dan moral zakljuciti z obiskom otocka ob Kamboski obali, vendar so imele ladje zaradi napovedane nevihte prepovedan izhod na morje. Starejsi par iz Poljske in mlajski par iz Francije je zaradi tega zganjal cel vik in krik in kar nisem mogla verjet, da so to ljudje, ki so prepotovali ze kar nekaj sveta, pa vendarle jih en odpovedan izlet tako vrze iz tira. Katastrofa. Seveda so si med domacini prisvoji oznako
 "bad people", jaz pa, ki sem pa situacijo sprejela in razumela, sem postala "good person" :)

Zanimivo je, ko se kdaj pa kdaj na poti prikljucis kaksni skupini popotnikov in vidis, kaj vse potuje po svetu in kaj vse pocno - piti le pijaco iz plastenk in plocevink tam, kjer so naravni sokovi nekaj najbolj bozansko dobrega, jesti le preverjeno hrano tam, kjer je prav vsa hrana odlicna, izogibati se sadju (razen ce ga smi olipijo), celo pot, medtem ko si ogledujejo zanimivosti razlagati o tem, kaj so vdeli pred dvemi leti v Indoneziji, ...mislim, da veliko zamujajo, pa tega sploh ne vedo. Jaz odkar sem tu pijem naravne sokove, ki jih hladijo z ledom, domaca hrana v restavracijah, priboljsek iz ulice... mmmmm.... in nobenih problemov. In hrana je res odlicna. Sicer pa mislim, da je hrana mnogo bolj zdrava kot tista, ki jo jemo doma. Tu je verjetno 90% vsega eko in bio in misilm, da je tisto, kar je na policah po Evropi dolgorocno gledano mnogo bolj skodljivo za nase zdravje. 

Pa da nadaljujem s potepanjem. Vceraj sem odsla na Bokor Hill nad Kampotom, ki naj bi bil narodni park. Ja naj bi bil, oziroma uradno je, in tudi ima super ohranjen tropski gozd, a ne bo ga vec dolgo. V Show roomu so nam pokazali megalomanski projekt, ki je naravnost norost. Dobesedno norost. mislim, da si noben clovek pri zdravi pameti, ne bi lotil tega: 3.000 vil (ali morda se vec?) v naravnem parku, hoteli, casinoji, umetna jezera, ceste.... za koga? Pravijo da za premozne Vietnamce in Kitajce.. in za turiste. Totalno razdejanje okolja, v katerem naj bi se ziveli v divjini sloni, tigri, opice indruge zivali. Vsi, ki smo bili tam, smo ostali dobesedno brez besed oziroma edina beseda je bila: norost. popolna norost. brez primere. In najhujse je, da se Kambodzanom v tem ne zdi nic spornega. Gradi v narodnem parku - zakaj pa ne? In Ko smo si ogledali se en slap, sem si lahko samo predstavljala, kako cista voda tece preko ogromnih kamnitih skladovnic... v resnici je bila voda obupno umazana.
Kaj je torej najvecji problem Kambodze? Rekla bi, da unicevanje okolja, ne samo tukaj, po celi drzavi> izsekavanje gozdov, vnasanje tujih rastlin, nenadzorovana gradnja, onesnazevanje (ja, ogromno onesnazevanja).

Ampak se obstajajo lepi koticki, tak je bil Mundulkiri in tak je bil danes dopoldan Rabbit Island... cele 3 ure sem dopustovala na podestu iz bambusa pod palmo, tik ob morju.